
De geschiedenis van Levi’s in een notendop

“Onze stijl mag zo fris als morgen zijn, maar we gaan terug tot 1853”.
Oktober is de maand van de geschiedenis vandaar dat je in ons nieuwe blog alles leest over de geschiedenis van een van de topmerken uit ons merkenportfolio; het wereldberoemde (jeans)merk Levi Strauss & Co.
Er was eens een man die Oskar Levi Strauss heette; een kledingfabrikant van Duits-Joodse afkomst die in 1847 naar Amerika emigreerde. Hij vestigt in 1853 in San Francisco een handelsfirma voor stoffen, kleding en alle andere dingen, die goudzoekers en pioniers in het Westen nodig hadden. In 1872 gaat hij samenwerken met kleermaker Jacob Davis uit Reno. Davis verstevigde de broeken van denim met klinknagels om zo uitscheuren te voorkomen. Deze uitvinding liet hij in 1873 registreren, samen met Strauss – zijn leverancier van denim en financier van het patent. Et voilà de spijkerbroek was geboren!
De spijkerbroek; die zou uitgroeien tot het populairste kledingstuk op aard ooit.
In 1965 werden de eerste fabrieken van Levi Strauss & Co. in Europa en Azië gebouwd. In 1968 lagen ze bij ons; Hilckmann Mode te Nijmegen in de winkel. Heden ten dage zijn wij nog steeds trotse verkopers van dit geweldige merk met als verschil dat onze Levi’s collectie met de jaren steeds verder is uitgebreid naar een mooie complete top-bottom collectie.
Toen Levi Strauss op 26 september 1902 overleed, namen zijn vier neven het bedrijf over. Ze voerden zijn testament uit en hielpen zo goede doelen voor kinderen en armen in de Bay Area. Vandaag de dag is Levi Strauss & Co., de indertijd door Strauss opgerichte spijkerbroekenfabriek er nog steeds, sterker nog het merk Levi’s is populairder dan ooit. Het bedrijf kent dan ook een miljardenomzet.
Een aantal memorabele ijkpunten uit de timeline van de geschiedenis van s ’werelds bekendste jeansmerk.
1928
Het is officieel LS&Co. registreert de naam Levi’s® als handelsmerk.
1936
Rood lipje Het rode lipje wordt voor de eerste keer aangebracht op de rechterachterzak van de jeans en het woord LEVI’S® wordt in het wit in hoofdletters aan slechts één kant gestikt. Het rode lipje werd gemaakt om Levi’s®-jeans van de jeans van concurrenten te kunnen onderscheiden.
1954
Vrijetijdskleding De Denim Family-lijn wordt geïntroduceerd dankzij de nieuwe aantrekkingskracht van denim als vrijetijdsstof. Wat ooit alleen werkkleding was, is nu vrijetijdskleding.
1965
Internationaal moment Het bedrijf richt de internationale divisie op om de krachten te bundelen en breidt de naoorlogse distributie in Europa en Azië uit.
1967
Vleermuisvleugel Het rode huismerk, de vleermuisvleugel, wordt ontworpen door Walter Landor & Associates, en is in de loop der jaren het symbool voor het Levi’s®-merk zelf geworden.
Wist je dat:
> Strauss is begonnen met het maken van broeken van zeildoek? deze waren al snel enorm in trek bij goudzoekers en pioniers uit het westen gezien deze broeken een stuk steviger waren dan gewone broeken. Toen Strauss door zijn voorraad zeildoek heen was, stapte hij over op een sterke katoensoort, genaamd ‘Serge de Nîmes’ (keper uit Nîmes). Deze naam verbasterde al snel tot het wereldberoemde woord denim.
>Een spijkerbroek standaard 5 zakken heeft? twee aan de achterzijde, en twee steekzakken aan de voorzijde. Aan de rechtervoorzijde zit nog een klein zakje, waar men vroeger een zakhorloge in bewaarde. Omdat het zakhorloge te veel te lijden had in een gewone steekzak, werd dit kleine zakje daar speciaal voor op de spijkerbroek aangebracht.
>Jeans bekend werden doordat John Wayne ze in cowboyfilms droeg? Andere bekende jeansdragers waren Elvis Presley en James Dean.
>Jeans een ruig imago hadden? In de jaren zestig werden jeans vooral gedragen door zogenaamde nozems. Die stonden ook wel bekend als ‘zondaars in spijkerbroek’. Langzaam is de jeans steeds meer ingeburgerd. Tegenwoordig maken ook de zogenaamde high-end modemerken zoals Armani en Versace spijkerbroeken.
Anyone can make a pair of blue jeans, but Levi Strauss & Co. made the first blue jean –– in 1873.