Follow Grayson
Facebook
Twitter
Vimeo
Sign up for Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

HILCKMANN MODE | PLEIN 1944-8, 6511 JB NIJMEGEN | 024 - 322 59 79
Home  /  Blog   /  L for Legend, L for Lacoste

L for Legend, L for Lacoste

René Lacoste; tennislegende en innovator is op 2 juli 1904 geboren in Parijs, Frankrijk. Doordat Lacoste als kleine jongen met een zwakke gezondheid kampt besluiten zijn welgestelde ouders om van de stad naar een landhuis in Courbevoie te verhuizen. Lacoste kreeg de beste opleidingen (zo is hij opgeleid tot ingenieur) en kwam al snel in aanraking met tennis, dat in die tijd nog een echte elitesport was.
Dankzij zijn mentaliteit die zich kenmerkte door vastberadenheid en doorzettingsvermogen weet hij tussen 1925 en 1929 de internationale ranglijsten te domineren door diverse Grand Slam overwinningen te behalen.
Na een Davis Cup wedstrijd in Boston geeft een Amerikaanse journalist René Lacoste de krokodillen bijnaam. Dit vanwege een weddenschap van René en zijn coach over de winst van een tenniswedstrijd met als inzet een tas met het motief van een krokodil. In het artikel in Boston Globe stond dit als het volgt vermeld: “Lacoste heeft gisteren weliswaar zijn koffer van krokodillenleer verloren, maar daartegenover staat dat hij als een ware alligator heeft gespeeld!” Dit incident zorgde ervoor dat zijn vrienden hem “le Crocodile” gingen noemen.
In 1926 begint Lacoste zich zorgen te maken om zijn kleding want tenniskleding in die tijd was niet echt sportief. Op Wimbledon rilde hij van de kou en op Forest Hills in de Verenigde Staten zweette hij zich kapot. Lacoste bedenkt een tennisshirt met korte mouwen in een speciaal weefsel; jersey petit piqué genaamd. En zo ontstond, in de geschiedenis de inmiddels wereldberoemde; Lacoste polo.
Zijn nieuwe shirt veroorzaakte een klein schandaal in de tenniswereld met zijn strenge kledingregels. Het shirt zit volgens de president van de tennisbond veel te strak, maar er wordt niets aan gedaan. Lacoste wint nog een paar toernooien en in de tussentijd heeft zijn vriend Robert George, die tevens zijn ‘ontwerper’ was, een logo ontwikkeld; een lachende krokodil.
In 1932 zette Lacoste een punt achter zijn tenniscarrière maar hij bleef ook daarna als ondernemer actief in de sport door zijn vele uitvindingen. Naast de uitvinding van het ballenkanon en het poloshirt heeft Lacoste tijdens zijn tenniscarrière nog meer vernieuwingen in het tennis gebracht. Zo maakte hij groeven in de handgreep van zijn houten racket om een betere grip te hebben. Later wond hij kleefband om de handgreep. In de jaren zestig lanceerde Lacoste het metalen tennisracket met een techniek die de trilling van de snaren reduceerde, wat de precisie van de slagen verhoogde.
Begin jaren dertig leert Lacoste via kennissen in de tenniswereld naamgenoot Andre Giller kennen. Giller is eigenaar van een grote breifabriek, samen besluiten ze het poloshirt te commercialiseren en in 1933 kwam de eerste witte polo op de markt, mét het groene krokodilletje.
Het kledingmerk – dat zich nu al lang niet meer beperkt tot polo’s en sportkledij, maar ook parfums, horloges, brillen en schoenen omvat – was geboren.

René Lacoste is op 12 oktober 1996 overleden in Saint- Jean- de- Luz, Frankrijk.

Op mijn visitekaartje zou innovator moeten staan. Ik ben er mijn hele leven mee bezig geweest.”
René Lacoste

Wist je dat:

*’Op sport geïnspireerde elegantie’ de omschrijving is voor de Lacoste stijl?

*Elegantie, sportiviteit en originaliteit de kernwaarden van het merk Lacoste zijn?

* René Lacoste samen met Jacques Brugnon (Toto), Jean Borotra (de springende Bask) en Henri Cochet les Quatre Mousquetaires (de Vier Musketiers) vormt? Deze mannen hebben in Frankrijk de status van legendarische tennisspelers, ze waren alle vier actief in de jaren twintig en dertig. De vier vormden samen de Franse ploeg, onder leiding van kapitein Pierre Gillou. Ze worden op diverse plaatsen geëerd ook zijn ze opgenomen in de prestigieuze hall of fame.

* Om eer te betonen aan de Davis Cup overwinning van les Quatre Mousquetaires  wordt het legendarische Roland Garros stadion in de buurt van Parijs gebouwd voor het tennistoernooi: The French Open. Lacoste wordt partner van het toernooi in 1971.

*‘Jersey’ staat voor een fijn breisel en ‘petite piqué’ staat voor ‘kleine prik of steek’, dat verwijst naar de soort breisteek die gebruikt is om dit open korrelstructuureffect te verkrijgen. Er zit katoen in zodat transpiratie goed wordt geabsorbeerd en gebreid met een meer open structuur, zodat het de warmte makkelijker doorlaat, en afkoelende wind makkelijker erdoorheen komt.

*Zowel de vrouw van Lacoste: Simone Thion de la Chaume als zijn dochter: Catherine Lacoste fantastische golf speelsters waren die beiden ongeëvenaarde successen hebben geboekt in de golfwereld? Rene Lacoste hield zelf ook van golfen. De Lacoste familie straalde ‘chique, elegantie en klasse’ uit dankzij hun hechte banden met de elitaire tennis en golf wereld.

*Elk seizoen zijn kleuren heeft? In 1951 onthult René Lacoste eenkleurige (effen) polo’s, gevolgd door gestreepte polo’s. Hier hebben wij vandaag de dag nog onze fantastische Hilckmann Lacoste Wall aan te danken.

Wij een fantastische Hilckmann Lacoste Wall hebben? deze is ieder seizoen van onder tot boven gevuld met de prachtigste seizoenskleuren polo’s en accessoires. Tot snel; game, set, match! Scoren bij Hilckmann.”

29 september 2017
De geschiedenis van Levi’s in een notendop
“Onze stijl mag zo fris als morgen zijn, maar we gaan terug tot 1853”. Oktober...
8 maart 2018
We love sweaters!
Sweaters zijn populairder dan ooit! Ze zijn volop aanwezig in de collecties van alle...

Leave a comment