Follow Grayson
Facebook
Twitter
Vimeo
Sign up for Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

HILCKMANN MODE | PLEIN 1944-8, 6511 JB NIJMEGEN | 024 - 322 59 79
Home  /  Blog   /  Zomer + Mode + Stoffen = Linnen

Zomer + Mode + Stoffen = Linnen

Linnen staat om zoveel bekend. Linnen is een zijdezacht stofmateriaal met een ijzersterke persoonlijkheid. Linnen is elegant, verfijnd en toch stoer, zelfs een beetje rustiek.

De oorsprong en geschiedenis van linnen
Linnen is een bijzondere stofsoort die van een bijzondere plant komt: de vlasplant. De vlasplant is simpel gewas, bestaande uit een enkele stam, vlas en een lange en flexibele kruidachtige plant. De vlasplant bereikt ongeveer een hoogte van één meter. De blauwe bloem is niet meer dan een paar blaadjes met twee zaadjes er in. De zaden zijn glad, vlak en in het algemeen roodachtig bruin van kleur. Ze zijn licht, klein en ietwat gebogen aan het uiteinde. Vlas kenmerkt zich door een snelle groei en de vegetatieperiode bedraagt ongeveer honderd dagen. Tijdens de groeifase mag de temperatuur niet te hoog zijn, aangezien vlas dan te snel groeit. Hiermee is het gewas vatbaarder voor de kracht van de wind.

Het gebruik van linnen dateert van 8000 jaar voor Christus, maar de verscheidenheid van vlas dat we vandaag de dag kennen is afkomstig uit Egypte. De Egyptische linnen bereikte een buitengewone perfectie van linnen die voor andere volkeren niet te halen was. Dit zorgde voor een belangrijke buitenlandse handelsmarkt. De perfecte linnen kwamen aan in Europa, dankzij de handel in de Feniciërs, die het belang van de linnenvezels begrepen. Dit leidde tot productie en verkoop van linnen stof op het grondgebied van Ierland, Engeland en Bretagne. Het was tijdens de periode van het Romeinse Rijk dat linnen een echte gouden eeuw kende in Europa. De Romeinen, dankzij de verovering van Egypte, maakte uitgebreid gebruik van vezels, zowel in kleding, en huishoudlinnen.

Op deze manier werd ontdekt dat de beste gronden voor de teelt van vlas in Frankrijk en Vlaanderen lagen. Hierdoor groeiden plekken uit tot de echte hoofdstad van linnen, met Brugge als de ‘centre of excellence’. Door Karel de Grote werden linnen overhemden en linnen broeken universeel aangenomen.

Eerst was linnen bedoeld als een preventief middel tegen huidziekten. Daarna werd linnen kleding, zoals linnen overhemden een belangrijk kenmerk van elegantie. Maar het was tijdens de Renaissance dat linnen echt triomfeerde. Linnen kwam even later niet alleen voor in kleding, maar linnen werd ook gebruikt voor beddengoed en lingerie.

De Luthers protestantse Reformatie en de godsdienstoorlogen die volgden, waren echter significant reden voor migratie. Duizenden geschoolde wevers vluchtten naar Engeland en Ierland, terwijl Frankrijk het primaat bleef van linnen, zowel in de teelt als in de afwerking. De rijkdom en verfijning van linnen bleef handwerk, tot in de negentiende eeuw.

Linnen is milieuvriendelijk

Het is een duurzaam product. Voor de productie van linnen wordt 5-20 keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen.
Alle onderdelen van linnen worden gebruikt. Er gaat geen onderdeel verloren. Veel ongedierte en insecten kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden. Bestrijdingsmiddelen blijven veelal buiten kijf. De teelt van vlas is perfect voor het gewasrotatie. Elke zes tot zeven jaar kan je linnen afwisselen met andere gewassen voor een optimale kwaliteit van de bodem en het verhoogt ook de productiviteit op een natuurlijke manier met maximaal 20%.

Hilckmann Mode heeft vele top items van deze duurzame stof in de zomercollectie dus kom snel langs en trakteer jezelf op een zomer musthave van milieuvriendelijk linnen.

Wist je dat…
Linnen de sterkste van alle plantaardige vezels is? Linnen is zeker twee tot drie keer zo sterk als katoen. Linnen is vrij van pluizen en hoe vaker je het wast, des te zachter en sterker het wordt.

Wist je dat…
Linnen shirts en linnen broeken ademend zijn en goed ventileren? Linnen neemt vocht namelijk goed op en weet het daarnaast ook vlot van je lichaam af te voeren. Zo blijft je kleding koel. Stay cool in linen this summer people!

Wist je dat…
Linnen niet alleen wordt gebruikt om kleding van te maken? maar ook voor tafelkleden, gordijnen, dekbed overtrekken en schildersdoeken? Ook werd en wordt het nog steeds veel gebruikt als bekledingsmateriaal van boekbanden.

16 mei 2018
The summer is magic
Onder andere vele zonuren, een relaxte tuin, mooie muziek en gezellige bbq’s maken een...
25 mei 2018
Hilckmann Mode & AVG: Jouw privacy is belangrijk voor ons
Lees alles over de vernieuwde privacy wetgeving & hoe je ervoor kunt zorgen in...

Leave a comment